Smerter er en hyppigt forekommende følgevirkning af kræftsygdom og behandling. Dette er læger og sygeplejersker naturligvis opmærksomme på, så man som patient får den bedst mulige smertebehandling. Som kræftpatient er det ikke desto mindre vigtigt at forholde sig bevidst til, hvordan man vil leve sit liv, hvis man i perioder har smerter. Hvor meget medicin ønsker du? Hvor meget eller hvor lidt smerte kan du acceptere? Hvilke rutiner kan hjælpe dig i det daglige?

Hør om forskellige typer af smerter og mød Rikke, der efter en kræftoperation må leve med nervesmerter.

Smertemønstre

Smerter følger forskellige forløb, og forløbet kan være med at til at sige noget om, hvad der påvirker dine smerter, og hvad det er for en type smerter. Det kan have betydning for din behandling.

Se mere om, hvordan smerter opleves forskelligt i "Kend din smerte".

Kend din smerte - 3:11

Smerter er forskellige, og hvis du kan beskrive din smerte, kan du få bedre hjælp. Hør overlæge Mette Asbjørn Neergaard fra Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital fortælle om smerteforløb og smertetyper.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Hverdagen med smerter - 3:54

Mød Rikke, som har fået strålebehandling for sarkom, og hvordan hendes hverdag med smerter ser ud, og hvad hun gør. Hør om hendes prioriteringer i forhold til medicin.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Reaktionen på kroniske smerter - 3:17

Hvad sker der, når man får besked om, at man har kroniske smerter. Og hør hvad Rikke så gjorde, og hvilken måde at tænke på der bærer hende igennem og om hendes erfaringer med mindfulness.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Hvordan holder man sig oppe? - 3:46

Hvor finder man kræfter og hjælp til at arbejde med sine smerter. Og om arbejdet med at holde sit sind positivt.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.